Odbojkašice Srbije (©FIVB)
Odbojkašice Srbije (©FIVB)

Sve što je bilo - manje je važno! Pobediš devet utakmica, pa tek onda igraš meč koji ti odlučuje o sudbini

Vreme čitanja: 4min | ned. 09.10.22. | 08:20

Odbojkašice Srbije jedine neporažene u grupnoj fazi, a na prvom eliminacionom koraku rival im je domaćin Poljska

Čak devet pobeda ostvarile su odbojkašice Srbije do sada na Svetskom prvenstvu u Poljskoj i Holandiji. Savršeni učinak im je potvrdio da su moćne, ulio im određenu dozu sigurnosti, dodao još malo samopouzdanja - ali u suštini ostvaren skor se preko noći zaboravlja.

Sistem je takav da su igračice u dve grupne faze morale da odigraju tako veliki broj duela, a da je na prvoj eliminacionoj stanici meč četvrtfinala - koji te dovodi nadohvat medalje, ili ako posustaneš u ključnom trenutku - šalje kući.

Izabrane vesti

S obzirom na to da su naše odbojkašice došle na šampionat sa željom da odbrane tron i da su do sada sve rivale sem Bugarske (3:2), dobile maksimalnim rezultatom jasno je da se ne plaše ni narednog... Ipak, velika doza opreza mora da postoji kod svakog člana tima jer neće to biti samo utakmica sa igračicama Poljske koje istrče na teren, već će to biti borba sa motivisanom ekipom koja je domaćin šampionata, bitka sa pritiskom, duel sa navijačima koji će u Gljivicama dvoranu ispuniti do poslednjeg mesta.

Ako se gleda čist kvalitet, bez dileme naša reprezentacija je veliki favorit. Ima u postavi nezadrživu Tijanu Bošković, osvaja medalje na svim velikim takmičenjima od 2015. godine, zna kako da se ponaša kada je teško, ume da pokaže najbolje izdanje kada je to najpotrebnije.

Može se sa raznih strana čuti izjava: "Ne valja da ovako pobeđuju, samo da ne bude kao sa košarkašima...".

Ne mora favorit da izgubi neki meč, samo da bi bio oprezniji na prvom eliminacionom koraku. Potrebno je da psihički i taktički bude spreman za rivala koji mu dolazi u najvažnijem trenutku. Zanimljivo će biti to što Santareli u klubu trenira Joanu Vološ - jednog od najboljih dizača sveta i pokretački motor Poljske. Ako neko zna da je "pročita", mora biti to Italijan.

Svako ko duže prati žensku odbojkašku reprezentaciju zna da slučaj sa košarkaškom ne treba i ne može da se poredi. Srbija jeste donekle podmlađena, ali može da se kaže da je to ekipa koja godinama predstavlja silu u svetskoj odbojci. Tijana Bošković uživa u liderskoj ulozi, posebno u trenucima odluke. Psihički je izuzetno jaka, a kako će dočekati naredni meč možda najbolje opisuje jedna izjava selektora koji je bacio u vatru 2014. godine. Rekao je Zoran Terzić da je njen veliki kvalitet što bi na isti način igrala i pristupila utakmici između odeljenja u školi i finalu Svetskog prvenstva. Ne postoji trema, niti bilo kakva nesigurnost na mečevima na kojim su sve oči usmerene prema njoj.

Veoma je važno što ove godine ni u jednom trenutku nije delovala usamljeno, kao što je to bio slučaj prošle godine u polufinalu OI i finalu EP. Trudio se Santareli da svakoj igračici da šansu, da ceo tim podeli odgovornost, da veliko breme svi zajedno nose na leđima... Do sada je uspeo u tome. Tijana je nosila lidersku palicu, ali pratile su je sve ostale u stopu.

Bojana Drča je sjajno razigravala, Brankica Mihajlović je ponovo opasna kao u nekim starim danima, Jovana Stevanović i Maja Aleksić su se pokazale kao velika snaga na sredini mreže... Bianka Buša igra u svim elementima odlično, Sara Lozo koristi svaki trenutak na terenu na najbolji način, Teodora Pušić se brani kao nikad ranije... Najvažniji element od koga sve počinje - prijem stvarno je na visokom nivou.

Teodora Pušić (FIVB)Teodora Pušić (FIVB)

Upravo to što će hala biti ispunjena protivničkim navijačima može da bude dodatan plus gostima, a ne Poljakinjama. Dobro se pamti finale Evropskog prvenstva 2019. godine kada je Srbija u neverovatnom obračunu bacila na kolena Turkinje u sred Ankare. Isto tako su nedavno Italijani u finalu SP u Katovicama izdominirali protiv Poljaka.

Ukoliko Srpkinje budu sigurne i mirne kao i do sada - imaju veliku šansu da preskoče i tu nezgodnu prepreku. Na svim prethodnim mečevima čak i kad su gubile, znale su kako da se vrate bez panike i pobede. Pogađao je selektor sa izmenama i svaki put je dolazilo do preokreta.

Pre pet dana Srbija je pobedila Poljsku - 3:0. Za dva dana ima priliku da režira reprizu... Ako uspe, posle toga je u polufinalu čeka pobednik duela SAD - Turska. Parovi četvrtfinala u drugom delu kostura biće poznati danas.

SVETSKO PRVENSTVO ZA ODBOJKAŠICE - DRUGA FAZA

Grupa E

Nedelja

12.30: Kina - Belgija

15.30: Japan - Holandija

18.30: Portoriko - Argentina



tagovi

ženska odbojkaška reprezentacija SrbijeSvetsko prvenstvo u odbojciSvetsko prvenstvo za odbojkašice 2022danijele santareli

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara